EcceAvis Allmänt Så ska gratis flytthjälp ge fler bostäder

Så ska gratis flytthjälp ge fler bostäder

Det flyttas runt en hel del i Sverige. men inte på långt när så mycket som en del skulle vilja. Idag är bostadsbristen akut på sina håll och många bor under förhållanden som inte alls är att rekommendera. Barnfamiljer har det trångt medan en del äldre skramlar runt i sina stora villor utan att hitta en lösning som passar dem bättre. För att komma till rätta med dessa problem har någon föreslagit ett nytt system som inkluderar gratis flytthjälp.

Helt klart så finns det inte en standardlösning som passar alla. Mycket beror på varför du vill flytta och vilken del av landet det handlar om. Redan nu är det många som lyckas köpa sina drömmars hem, antingen genom att bygga det själva eller få det nyckelfärdigt. Vartefter som familjen utökas så blir behovet av större lägenhet eller hus allt viktigare. Men samtidigt så är det inte så lätt för andra. Vissa grupper är mer utsatta än andra och har verkligen behov av en liten hjälp på vägen.

Mycket att göra när du flyttar

En sak som får en del att dra sig för att flytta är allt arbete. Om du ska flytta till annan ort är det ännu jobbigare, men det räcker med att byta våning för att det ska kännas överväldigande. Alla saker som ska packas, för att sedan bäras upp och ner. Dina möbler som inte ska repas och pianot som är tungt men absolut inte får tappas. Bara tanken på att sätta igång denna process kan få vem som helst att känna sig trött. Det finns dock en smart lösning. På eplstad.se läser du mer om hur din flytt i Norrköping blir enklare  än du någonsin trott.

Det handlar mycket om att planera och delegera. Kanske inte så mycket till familj och vänner, som att betala någon för att hjälpa dig. Om någon annan bär och transporterar så har du blivit av med den tyngsta delen. Sedan kan du också betala någon för att sköta flyttstädningen, ett annat jobbigt moment. Detta ger dig själv mer tid och ork till att ta hand om allt annat som är viktigt. Packning, adressändring och liknande saker som kanske bara du själv kan ta hand om. Du kan klicka här och gör din flytt i Karlstad på ett smartare sätt.

Inte dyrt med flytt

Att anlita en flyttfirma kostar inte så mycket som många tror. Nu för tiden är det inte en lyxig sak att hyra in hjälp. Speciellt inte när det handlar om något så pass stort som en flytt. I takt med att efterfrågan har ökat så har det kommit upp fler flyttfirmor. Helt naturligt så gynnar detta konsumenterna, för du kan få riktigt bra paketpris. Om du anlitar firman per timme ska du bara se till att få bekräftat hur många man de skickar och hur stor bilen är. Annars kan ett fast totalpris vara ett bra alternativ. Rut och flytt. På den här sidan i Aftonbladet kan du läsa mer om vilka regler som gäller.

Med redan billiga priser i kombination med RUT-avdraget kommer du undan med väldigt små utlägg. Du slipper ta ledigt flera dagar från jobbet för att klara av flytten, vilket också är ekonomiskt lönsamt. Allt detta kan hjälpa folk att ta steget fullt ut, om det har en möjlighet att flytta till en annan bostad. Sydsvenskan skriver här om hur unga studenter startar företag som erbjuder flytthjälp. Det är ett bra sätt att komma igång med arbetslivet, och fyller ett behov som finns i samhället.

Komma till rätta med bostadsbristen

Det finns olika sätt att motverka den så grava bostadsbristen. Ett sätt kan vara att uppmuntra folk att flytta till vissa regioner, kanske med en bonus. Det byggs också mycket runt om i landet, på sina håll har de kommit fram med nya tilltag för att snabbt kunna få upp många lägenheter. Genom att ge tillstånd att bygga där det tidigare inte var möjligt har även ett antal byggbolag kunnat få upp byggnader på relativt kort tid.

Ett annat sätt är genom att cirkulera de bostäder som redan finns. Det finns många som är trångbodda och vill flytta till något större. Samtidigt har du en del par som stänger igen flera rum i sitt hus för att de inte behövs men de inte kan hitta något mindre som passar dem. Om du kan föra samman dessa två familjer skulle alla bli lyckliga över ett byte. Nyutexaminerade studenter har också behov av någonstans att bo eftersom deras studentrum eller lägenheter ofta är knutna till just studierna. Så ska gratis flytthjälp ge fler bostäder. Läs mer på den här sidan i Helsingborgs Dagblad.

Många gamla eller sjuka drar sig för att flytta, trots att det skulle kunna vara till nytta för dem. Inte bara av sentimentala skäl utan för allt jobb som är involverat i flytten. De kanske inte har någon som kan hjälpa dem ta tag i det hela, eller så är det helt enkelt för dyrt för dem. Men för att kunna få igång den där cirkulationen av bostäder så kanske gratis flytthjälp skulle kunna vara lösningen. Det ska bli intressant att se huruvida dessa tankar kan utvecklas till något som är praktiskt för dagens samhälle.

Flytthjälp när den som bäst behövs

Oavsett om det är gratis eller inte så behöver så gott som alla någon form av hjälp med sin flytt. Det som är positivt i detta sammanhang är att det inte alls kostar så mycket. Eftersom du kan göra RUT-avdrag för flera tjänster i samband med din flytt så kommer priserna att pressas ytterligare. Framför allt kommer du inte längre vara helt slutkörd innan du ens kommit igång i din nya bostad. Med bärandet och städningen ur vägen kan du koncentrera dig på annat. Som att packa upp och börja leva ditt nya liv.

Därför kanske gratis flytthjälp inte är en så dum ide’ trots allt. För om du slipper oroa dig för flytten så blir det lättare att skaffa något nytt. Detta är speciellt viktigt för de som bor i bostäder som är eftertraktade på grund av sin storlek eller kostnad.