EcceAvis Allmänt Så lyfter korrekt säljrekrytering företaget

Så lyfter korrekt säljrekrytering företaget

Det är många stora chefer som har börjat sin bana som försäljare. För det är där du verkligen har handen på pulsen. Möter kunderna och ser vad företaget har att erbjuda. Det är klart att du kan gå direkt till en annan position. Men fakta kvarstår att försäljarna är en viktig del av verksamhetens om helhet. Utan dem blir det svårt att klara sig. Det är därför du ska lägga ner lite extra möda på en bra säljrekrytering.

All rekrytering tar tid och resurser av olika slag. Samtidigt är det som skelettet i ett företag. Om du får tag på rätt personal, framför allt till bärande poster, så klarar du dig bra. Det är därför en självklarhet för många företag att satsa stenhårt på en korrekt rekrytering. Antingen med datorprograms om är speciellt utvecklade för att underlätta processen. Eller genom att lägga ut denna viktiga del av verksamheten på en professionell rekryteringsfirma. Oavsett valet så är det något som prioriteras.

Hur du hittar rätt säljare

Mycket beror naturligtvis på vilken sorts försäljning det handlar om och hur stort ditt företag är. Ibland kan du hitta bra säljare i bekantskapskretsen. Andra gånger måste du annonsera och intervjua ett flertal kandidater innan du hittar fram. Det som är viktigt är att personen ifråga verkligen vill jobba med försäljning. För annars kommer de inte att lägga ner sitt allra bästa på att lyckas, vilket naturligtvis påverkar dina siffor också. Hitta rätt säljare vid rekrytering och slipp felrekryteringar.

Kontrollera alltid deras referenser, vare sig de är bra eller dåliga. Ibland kan något som upplevs som negativt på ett företag egentligen vara en positiv egenskap för någon annan. Återigen så är det viktigt att ha klart för sig vad du letar efter. Det räcker inte med att säga att du behöver en säljare, utan lägg ner lite mer tid på att göra en beskrivning av den perfekta säljaren. Du kan alltid provanställa för att vara på den säkra sidan, men även det kostar om du inte är försiktig. Då är det bra mycket bättre att hitta rätt person redan från början.

För att underlätta processen med rekrytering kan det löna sig att kontakta en professionell firma. De tar hand om allt runt omkring det hela. Annonsering, urval och intervjuer. Om du vill kan de kontakta dig med ett visst antal kandidater så att du själv kan göra de slutgiltiga intervjuerna. Du sparar en enorm mängd tid och kan gå direkt till det viktiga arbetet med att välja nya säljare. Rekryteringsföretaget Rubino är experter inom sitt område.

Vikten av att välja noga

En bra säljare prackar inte på folk något de inte vill ha. Det handlar inte om att kunna prata omkull vem som helst för att kunna sälja något. Ingen dammsugarförsäljare som sätter foten i dörrspringan och tvingar sig på dig. Istället är en bra säljare någon som lyssnar på kunderna. Som gör allt för att förstå vad de vill ha och sedan erbjuder dem något som kan uppfylla deras önskningar. Det är klart att det underlättar om du kan prata, bland annat för att överkomma det vanligaste motståndet. Men vad du vill ha är en nöjd kund som gärna kommer tillbaka.

Därför ska du vara specifik i dina platsannonser eller kravställningar. Det räcker inte med att säga att du vill ha en bra säljare som är närvarande och driven. Försök hitta någon som är villig att jobba för sina framgångar genom att ha god kommunikation med kunden. För inte allt för sällan så vet kunden minst lika mycket om produkterna eller tjänsterna som försäljaren. Det är ju därför de vänt sig till företaget från början eller orsaken till att de ens lyssnar på dig. Dagens Industri  rapporterar i en artikel om hur det är viktigt med korrekta säljrekryteringar.

Med internet har det blivit lättare att jämföra både priser och tjänster. Folk är informerade om det mesta och vet ofta vad de vill, eller anar i alla fall vad som kan vara bra. Det är säljarens jobb att ge dem det de vill ha, även om de kanske inte är helt medvetna om vad det är ännu. Så hen kan inte bara prata på rent allmänt utan måste vara förberedd på att justera sin presentation enligt kundens frågor eller inställning.

Att jobba som säljare

Det finns många som älskar sitt jobb som säljare. De jobbar på provision och tjänar stora pengar. Liksom alla andra yrken så finns det en del som är mer lämpade för något och som trivs inom ett visst område. Samtidigt kan det vara bra att gå en utbildning av något slag och lära sig hur man bemöter folk. Det finns både kortare och längre kurser för den som vill satsa på ett liv som säljare. Expressen skriver i en artikel om att det finns bra löner att hämta om man rekryteras som säljare.

Men du kanske vill jobba som säljare under en period för att sedan gå vidare. Det finns flera möjligheter när du väl kommit in på ett företag och lärt känna det. Alla arbetsgivare vill ha någon som inte bara tänker på sig själv. Som ger sitt bästa när de är på jobbet och arbetar för att verksamheten ska gå framåt. Detta är något som ska belönas, antingen med lön, provision eller bonus.

Hitta den allra bästa säljaren

Det är alltså viktigt att vara noga i urvalet av säljare. De kan lyfta ditt företag till oanade höjder, men även det motsatta kan ske. En dålig säljare stryker kunderna mothårs, får dem att inte känna sig välkomna eller att ingen lyssnar på dem. Med andra ord så stöts det bort från företaget. Utan kunder går du under, så det är något som helt enkelt inte får ske. Du måste omge dig med bra säljare som tar hand om dina klienter på allra bästa sätt.

Att anlita en rekryteringsfirma är ofta det bästa valet. De har tillgång till stora databaser med säljare som är bra. Genom att vara noga med vilka kriterier du vill att de ska uppfylla blir det lättare för rekryteringsbolaget att ge dig bra kandidater. De vrider och vänder på dem innan du får listan. Kontrollerar deras referenser och ser på egenskaper som kan vara viktiga som säljare. Sedan är det upp till dig att prata med dem och se om de är villiga att bli dina medarbetare.

När du har bra säljare så kan det löna sig att satsa lite extra på dem. Låt dem gå kurser eller utbildningar som gör dem ännu mer framgångsrika inom försäljning. En del har inte helt lärt sig konsten att kommunicera på en högre nivå. Inte övertala utan verkligen förstå vad kunderna vill ha. Med bra säljare kommer ditt företag att lyftas rejält.

Leave a Reply

Your email address will not be published.