EcceAvis Allmänt Så fungerar HLR för nybörjare

Så fungerar HLR för nybörjare

Det finns så många olika trender i världen. Många av dem har att göra med mode och utseende. Men det finns också trender som är till nytta för mänskligheten. Där det är inne att göra något gott för sig själv och andra. Trenden med fysisk aktivitet och sund kost är en sådan sak. Det är modernt att gå till gymmet, vilket verkligen är positivt. Sedan finns det trender som räddar liv. Det växande intresset för att lära sig HLR och annan form av livräddning är en av dessa.

Du behöver inte vara utbildad sjuksköterska eller läkare för att kunna rädda liv. Allt som krävs är en relativt kort kurs som lär dig det allra viktigaste. Vad du ska göra i en nödsituation, när du bara har några sekunder på dig att komma igång. Naturligtvis är det inte lätt och du kanske tycker det är rent ut sagt läskigt. Men det är helt möjligt även för nybörjare att bli någons hjälte. Denna trend är verkligen positiv.

Varför du bör kunna HLR

Varje år så drabbas tusentals människor av hjärtstopp. De är av varierande ålder och bakgrund. En del var i riskzonen, som överviktiga eller rökare. Men långt från alla hade en aning om att det kunde ske med dem. Friska, unga människor som helt plötsligt faller ihop. Den tråkiga sidan av det hela är att bara några hundra av dessa överlever. Det skulle kunna vara fler om de fick hjälp med en gång. Hjärt och lungräddning räddar liv.

De första sekunderna eller minuterna är avgörande. För när hjärtat stannar till så får inte hjärnan syre, och utan det kan den inte fungera. Och även om personen överlever så kan hen få men för livet. Så om det finns någon i närheten som kan HLR kan det dels leda till att de får leva, men också att tillfrisknandet går snabbare och är mer effektivt.

Trenden som bara växer till sig

Det är inte bara en fråga om intresse för din hälsa. Lagen har också bidragit till att allt fler lär sig HLR och andra former av första hjälpen. Enligt lagen måste nämligen en arbetsgivare ta ett visst ansvar för om en olycka skulle ske på arbetsplatsen. Dels ska alla säkerhetsföreskrifter efterföljas, och finnas på plats. Men oavsett var du jobbar ska det alltid finnas någon som kan första hjälpen. Den utrustning och material som behövs för att ta hand om en person vid ett olyckstillfälle måste också vara uppdaterat och lätt tillgängligt.

Vad innebär det då i praktiken? Nu för tiden har de flesta arbetsplatser en hjärtstartare, till exempel. Det är en av de akuta situationer där du måste handla snabbt. Sedan ska det finnas ett tillräckligt antal medarbetare som är utbildade i hur man använder hjärtstartaren eller hur man gör HLR. I riskfyllda yrken kan det krävas lite annan utrustning. Men sårvård, ögonsköljning och allt som har med hjärtat att göra brukar vara basen. Barometern-OT skriver i denna artikel om hur förskolor satsar på HLR.

Komma igång med HLR

Ett första steg kan vara att gå en kurs i HLR. Här får du öva på dockor i mänsklig storlek, så att du verkligen får ett grepp om vad du ska göra. För de som jobbar med barn eller har familj finns det speciella kurser som handlar om hur du tar hand om deras små kroppar och hjärtan. Det kan kännas skrämmande men är en nödvändig kunskap. Plus att när du verkligen har fått in det i ryggmärgen så kan du handla automatiskt när en olycka sker. Ofta är det först efteråt som du inser att du faktiskt räddat en annan människas liv. Nyheter24 skriver här om HLR för nybörjare.

Det är inte bara vuxna som kan lära sig att rädda liv. I vissa skolor har man dagar för livräddning. Ungdomarna får lära sig lite mer om hur de ska reagera när något händer. Naturligtvis ska du alltid ringa 112, så att professionell personal kan ta hand om olyckan. Men medan du väntar på dem kan det vara nödvändigt att utföra HLR själv. Då kan personalen på 112 vägleda och stödja dig genom hela processen. Om du redan kan rutinerna blir det mycket mer effektivt och chanserna ökar för den skadade.

Investera i din framtid

Ingen vill att de själva eller andra omkring dem ska bli sjuka. Men fakta talar för sig själv. Vad du kan göra för att det inte ska bli allt för tragiskt är att lära dig hantera en nödsituation. Ju mer du lär dig, och ju oftare du repeterar, desto större är chanserna för att du ska kunna rädda livet på den sjuke. För hjärtstopp är vanligare än man tror. Dels så kan det vara genetiskt, men ibland kan det räcka med ett fall eller ett slag mot bröstet. Något som kan ske vid idrott eller lek.

En hjärtstartare samt en kurs i HLR är därför en bra investering. Det kan ses lite som en försäkring mot dåliga dagar. På arbetsplatserna är det lag, men flera arbetsgivare går ett steg längre. De ser till att alla de anställda har någon form av utbildning eller kunskap om olyckshantering. All utrustning är lätt tillgänglig och tydligt märkt, och man ser över den med jämna mellanrum.

Denna trend är livsviktig, och förhoppningsvis kommer den att fortsätta växa sig starkare. Att rädda liv är något som bör tas på allvar, och omfattar alla samhällsgrupper. Alla borde få lära sig HLR, gärna redan från en ung ålder.

1 thought on “Så fungerar HLR för nybörjare”

Leave a Reply

Your email address will not be published.