EcceAvis Blogg Olika typer av lotteri

Olika typer av lotteri

Det är inte bara vanliga lotter som räknas som ett lotteri. Även tärningsspel, bingo och andra spel hamnar i denna grupp. Det som kännetecknar dem alla är att man inte behöver vara skicklig för att lyckas, det är slumpen som avgör vem som vinner.

MA166-dator tangentbordMan anordnar lotterier på flera olika nivåer. Det kan vara knattelaget som vill samla in pengar till nya fotbollar, men det finns också miljonlotterier där man verkligen kan vinna en storvinst. En del ger hela vinsten, eller delar av den, till välgörenhet. Genom att köpa lotter hos dem kan man både vinna pengar själv, men också hjälpa till med ett viktigt ändamål. Man bidrar ofta till forskning runt olika sjukdomar, stöd till handikappade barn, utbildning för kvinnor i olika länder, för att bara nämna några syften med ett lotteri.

Det är inte alla som får hålla i ett lotteri, det finns ganska stränga regler runt detta. Faktum är att det är statligt monopol, bara Svenska Spel och ATG har rätt att sälja lotter i kommersiellt syfte. Men man kan få tillstånd om man är en ideell förening, vars huvudsakliga ändamål är att bidra till samhällets bästa. När man står för en offentlig händelse, som ett idrottsevenemang till exempel, kan man också ha ett lotteri.

Idag har man ett mycket större urval av lotteri, tack vare internet. Var man än bor i världen kan man köpa lotter online. En del kan man se direkt om man har vunnit, typ skraplotter. Andra har dragning med regelbundna intervaller. Om man tycker om ett speciellt lotteri kan man prenumerera på det, och få lotterna hemskickade varje gång. Det är lätt att beställa, och också att ändra om man så vill.

Man kan också spela andra typer av lotteri online. Det finns flera som vill ställa upp på ett spel som Yatzy eller poker. Mest vanligt är dock lotter där man antingen väljer ett nummer själv eller får en slumpmässigt utvald lott. En del deltar i lotteri som bygger på datum eller andra siffror som är viktiga för en. Vissa väljer alltid samma nummer, speciellt om man redan har vunnit något med det. Barnens födelsedatum, bröllopsdagen eller andra större händelser i livet brukar också vara populära nummer. De som köper lotter tycker ofta att det ger lite spänning i livet. Om man vinner eller inte är många gånger inte det allra viktigaste. Det är klart att om man skulle få en miljon så kanske man skulle tänka lite annorlunda.

1 thought on “Olika typer av lotteri”

Leave a Reply

Your email address will not be published.