EcceAvis Allmänt Många fördelar med en balkongrenovering

Många fördelar med en balkongrenovering

Det är få lägenhetskomplex som inte har balkonger. Även om den är liten så tjänar balkongen ett stort syfte. Att kunna komma ut i friska luften, kunna njuta av solen, är ett måste för de flesta. Till och med villor som har en stor trädgård har ofta en balkong på övervåningen. Just för att det är så viktigt att komma ut. Det gäller dock att underhålla balkongen och se till att den är både säker och snygg. 

För större byggnader så lönar det sig att renovera alla balkongerna samtidigt. Ofta så görs det i ett helt område. När du ändå håller på och har alla maskiner tillgängliga så är det bäst att gå över allt samman. Nu är det inte så ofta som en renovering är nödvändig. Gamla byggnader blir som nya när balkongerna ses över, och sedan håller det bra länge. 

Vikten av balkonger

Ibland ser du balkonger som inte är mycket större än ett frimärke. Men familjen sitter där ute varje dag, hela sommaren. De har blommor och sköna stolar, även om det inte finns plats för så mycket mer. Om balkongen är större kan du ha middagsgäster, hela släkten tränger gärna in sig bara för att det är så skönt att sitta utomhus. Så en balkong är viktig, och något som folk ser efter när de köper lägenhet. Balkongrenovering ökar värdet på ditt hus. 

Värdet på ett hus avgörs ju på flera olika sätt. Dels har du den ekonomiska investeringen. De förbättringar du gör kommer att bli återbetalda på något sätt när det är dags att sälja huset, eller förnya lånet. Du investerar i framtiden, och tänker inte bara på dig själv. Samtidigt så är det liv du lever i bostaden värt något. Att bara tänka framåt är mer något du gör om det är en byggnad där du inte bor själv. Annars så är det också viktigt att tänka på familjens livskvalitet just nu. Och då blir frågan om balkonger och renoveringar ännu mer aktuell. 

Är det dyrt att renovera balkongen?

Det är klart att det kostar lite grand att renovera en balkong. Hur mycket beror naturligtvis på vilket skick den är i. Många äldre hus byggdes med lite sämre betong, och det börjar visa sig efter några årtionden. Det är enkelt att göra ett prov och se hur balkongen mår, så att säga. Men med tanke på vilken utsatt del av byggnaden det är så lönar det sig att underhålla den. 

Andra väljer att renovera balkongerna i samband med en fasadrenovering eller byte av fönster. Förr eller senare måste du göra något åt balkongen och då är det bättre att göra allt på samma gång. Hyresgästerna kanske erbjuds att glasa in balkongen i samband med en renovering. Det är ganska praktiskt i det svenska klimatet. Du kan utnyttja uteplatsen längre in på hösten och börja tidigare på våren. Med ett litet element eller annan värmekälla kan du nästan sitta där ute på vintern också. Hyrorna kan höjas i samband med en balkongrenovering.

Så även om det kostar att renovera så är det väl värt utgifterna. Värdet höjs som sagt på huset och framför allt så kan du garantera säkerheten för de som bor där. Ett väl underhållet hus håller länger. När fasaden är tät så kommer ingen fukt in, det samma gäller för fönster och dörrar. Du skapar ett gott inneklimat som är guld värt. Allt som du gör utanpå huset påverkar även de som är inomhus. Ett stort plus är naturligtvis att en väl renoverad fasad och snygga balkonger ger ett gott intryck. Det skapar trivsel och minskar klotter. 

Ansiktet utåt är viktigt

Det första du ser när du kommer till en byggnad är fasaden och balkongerna. De är som ansiktet utåt, det första intrycket som helst ska vara bra. Nu för tiden så börjar ekologiska lösningar bli allt vanligare. Detta har påverkat även utsidan av husen. Överallt ser du solpaneler, men även andra detaljer som gör att huset blir mer miljövänligt. Det är en bra trend som bara fortsätter att bli större. Nya fasader och balkonger i en växande storstad. 

Om möjligt så görs balkongerna relativt stora. Alla vet hur mycket folk uppskattar möjligheten att komma ut i friska luften. Det är egentligen ett grundläggande mänskligt behov. Kanske har det blivit extra stort i ett land som inte ser så mycket sol. Eller där det är för kallt för att riktigt njuta av den fullt ut. Då är balkongen ett viktigt andningshål. En del väljer bostad beroende på hur stor balkongen är eller hur den är belägen. Det är helt klart en stor och viktig detalj på alla hus. 

Inreda din balkong på bästa sätt

Det finns flera bra balkongmöbler på marknaden. Vissa är tänkta för små utrymmen. När de inte behövs kan de fällas ihop eller så är de redan minimala till att börja med. Det finns bra lösningar där du kan sitta på förvaringsboxar eller hänga upp stolarna på väggen. Med andra ord så spelar inte storleken så stor roll, du kan alltid inreda din balkong på bästa sätt. 

Likaså finns det flera intressanta lösningar för dekorationer. Många lägger ut konstgjort gräs, kanske en trasmatta eller två för att göra det varmt och skönt på golvet. Det är inte överallt du får hänga balkonglådorna utåt, men då kan du vända dem mot insidan. Sätta upp en ampel i taket och en spaljé på väggen. Det är inte ovanligt att odla tomater och örter ute på balkongen. Allt är möjligt, det beror ju på vad du är intresserad av. 

En väl underhållen balkong

Det lönar sig att renovera och underhålla balkongerna. De är en viktig del av en byggnad. Balkongen får gärna vara lite större så att du kan underhålla gäster och använda den som ett extra rum. Många tycker om när den är inglasad, men det är inte alltid nödvändigt. Här kan du utnyttja den varma årstiden fullt ut och ladda batterierna med frisk luft, sol och gärna lite grönska. Morgonkaffet smakar alltid bättre när du kan dricka det utomhus. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.