EcceAvis Blogg Kommuner har svårt att locka sjuksköterskor

Kommuner har svårt att locka sjuksköterskor

Att arbeta som sjuksköterska är ett givande yrke då man får hjälpa människor när de bäst behöver det. Dessutom finns det inom yrket stora möjligheter att utvecklas eftersom man kan byta område nästan oavsett hur länge man arbetat som sjuksköterska och därigenom få prova något nytt. Att kommuner har svårt att locka sjuksköterskor är dock ett faktum som man idag står inför och detta har ett antal anledningar.

99-5-kommuner-har-svart-att-locka-sjukskoterskorFörst och främst har sjuksköterskor under många års tid krävt bättre betalt för ett arbete som trots allt faktiskt kräver flera års studier på högskolenivå. Löneutvecklingen med kommuner och landsting som arbetsgivare har varit mycket lägre än för andra yrkesgrupper som studerat lika länge men trots detta har inte mycket hänt.

Detta har fått konsekvensen att flera privata arbetsgivare dykt upp på marknaden och fler och fler sjuksköterskor väljer idag att ta chansen att arbeta för dem. Detta har ett par anledningar.

Fördelar med att välja ett bemanningsföretag som arbetsgivare

  • Både ingångslön och löneutvecklingen ligger många tusenlappar över den som kommuner och landsting kan erbjuda. Detta gäller oavsett om man är nyutexaminerad eller har arbetat länge inom yrket.
  • Du kan med fördel välja i vilken omfattning du vill arbeta – heltid, halvtid eller kanske sjuttiofem procent. Detta kan du även variera beroende på hur det passar dig och du kan alltid byta omfattning i och med ett nytt kontrakt du skriver på.
  • Du kan dessutom välja om du vill arbeta kvällstid, dagtid eller nattetid och självklart inom vilken typ område. Även detta kan varieras beroende på hur det passar dig och din familjesituation.
  • Du har alltid en kontaktperson på bemanningsföretaget vilket innebär att du alltid har en trygghet som du kan vända dig till om du upplever frågor eller undringar på den arbetsplats där du befinner dig.
  • Sist men inte minst innebär arbete via ett bemanningsföretag ofta mängder av löneförmåner så som gratis månadskort på allmänna transportmedel och i vissa fall även boende om du väljer att arbeta på en annan ort under en period. Dessutom finns friskvårdsbidrag eftersom arbetsgivaren är mån om att du mår bra.

Det finns ett antal bemanningsföretag på marknaden idag och det kan kännas svårt att veta vilken man bör välja. Medlease bedriver modern sjuksköterskebemanning för den som vill ha en riktigt bra arbetsplats och experter som vet vad de gör. Detta har blivit en mycket populär arbetsplats för sjuksköterskor idag.

Media uppmärksammar ofta problemet med hur kommuner har svårt att locka sjuksköterskor till att arbeta hos dem. Ofta talas det om en kris som i princip aldrig tycks få ett slut. I Ystads Allehanda kan man läsa om hur kommunen har svårt att locka sjuksköterskor och hur man tänkt för att försöka lösa situationen. Det är tyvärr ett faktum att det sällan går och detta medför att riskerna för patienterna ökar.

Bemanningsföretag inom sjukvård har nyckeln till att kunna lösa detta och det är ett faktum som allt fler kommuner upptäcker. Deras intåg på marknaden har också inneburit att fler och fler sjuksköterskor faktiskt får en lön som de är värda och därigenom också ett bättre liv och en bra balans mellan hem och arbete. Den som är intresserad av att förändra sitt liv inom detta yrke behöver bara kontakta dem för att få veta mer. I längden innebär det dock att alla vinner eftersom nöjdare sjuksköterskor finns på plats på arbetet – redo att finnas till hands för dem de är där för – patienterna. Helt enkelt en tryggare och bättre situation för såväl den som har sjukvården som arbetsplats som för den vanliga människan som söker hjälp för sina besvär.

Leave a Reply

Your email address will not be published.