EcceAvis Blogg Kampanjer kan ge tusentals nya jobb 

Kampanjer kan ge tusentals nya jobb 

Det är viktigt att ha ett jobb. Om man sedan kan jobba med något som är roligt så blir det ännu bättre. Samtidigt så är det minst lika viktigt för en arbetsgivare att de anställda trivs. Det gör att uppgifterna flyter på och antalet sjukanmälningar minskar. Med rätt person på posten så kommer det med andra ord att gynna alla. Det skapar en god arbetsmiljö och ökar även produktiviteten.

Naturligtvis är det inte alla som ser efter drömjobbet där de kan göra en lång karriär. Många vill bara jobba lite extra för att kunna klara av räkningarna. Många studenter, till exempel, försöker hålla studieskulderna på ett minimum. Andra har ett annat jobb men behöver ibland lite extra pengar. En del trivs med att jobba på olika ställen och sedan ha ledigt emellan. Allt beror ju på vilka förutsättningar man har och vilka förväntningarna är.

Konsten att jobba

Det finns ett antal olika sätt om man letar efter ett nytt jobb. Många gånger så räcker det inte med att läsa platsannonser och hoppas på att något ska komma upp. Istället gäller det att vara aktiv och leta på lite udda ställen. En bra plats att börja på är genom ett bemanningsföretag. Ibland kan de vara den allra bästa arbetsgivaren, och även en språngbräda till större uppdrag. Med de jobb man får genom dem så byggs ens CV upp och man får nyttig erfarenhet. Detta kan vara början på att ta steget fullt ut till fast anställning. Eller så kan det vara en bro mellan två olika jobb, det är få som har råd att gå helt arbetslösa medan de väntar på en bra post. Sedan finns det alla de studenter och andra som inte har behov av ett heltidsjobb. Jobzone erbjuder personal inom bemanning och rekrytering och har lång erfarenhet på marknaden.

Studier har visat vad det är som fungerar allra bäst på en arbetsplats. Vad det är som gör att vissa grupper är mer effektiva än andra. Man har jämfört och analyserat, med ganska intressanta resultat. Genom att tillämpa dessa teorier går det att öka företagets effektivitet och produktivitet. Vissa principer kan verka självklara medan andra kräver lite engagemang. Men framför allt så har man allt att vinna på att lära sig mer om dessa metoder. Detta är en del av processen med att hitta rätt person till jobbet. Det är också viktigt för den som söker jobb, att kunna integreras i gruppen och bli en del av ett lag. En av de mest effektiva är den välkända FIRO-modellen.

Speciella tilltag för att söka jobb

Ibland verkar det som att jobbmarknaden har sinat helt och hållet. Men så hör man att vissa företag riktigt skriker efter nya anställda. Det är alltså uppenbart att kommunikationen kan ha sina brister. Många gånger så letar folk på fel ställe eller så annonserar inte företagen genom de rätta medierna. I dagens elektroniska samhälle är det lätt att sprida sina annonser eller försök till att hitta jobb. Vissa anställningar är väldigt speciella så till vida att de kräver en viss utbildning eller kompetens. Andra är mer allmänna, eller det kanske hålls en kortare utbildning eller upplärning.

Många gånger så kan tidningarna vara till stor hjälp, inklusive de som läses online. Stora mängder människor träffas så att säga här och kan därmed knyta lönsamma kontakter för anställning. Aftonbladets kampanj år 2009 gav minst 2 443 jobb. Det är ett stort antal arbetssökande som äntligen fick tag på något att jobba med. En del är arbetslösa under längre perioder, många gånger har glesbygden problem med detta. Andra trivs inte på sitt jobb och skulle vilja utvidga sig. Under denna kampanj så fick alltså närmare tretusen personer en möjlighet till anställning.

Det är alltså bra att anordna liknande kampanjer med jämna mellanrum. Som ett sätt att knyta ihop och skapa förbindelser mellan behov och tillgång. Det gäller att inte missa de möjligheter som finns, speciellt om man är kvalificerad inom ett visst yrke. De flesta arbetsgivare vill ha personer som är villiga att ta i och jobba. Nu för tiden så är det inte lika vanligt med extrem lojalitet som tidigare.

Istället strävar man ofta efter att skapa en balans på arbetsplatsen. De anställda behandlas väl och får jobba i en trivsam miljö. Detta gäller både den fysiska arbetsplatsen men även andan och trivseln. Undersökningar visar på att detta leder till att arbetstagarna jobbar bättre. När de mår bra och trivs på jobbet så ger de också mer i gengäld. Ingen håller direkt räkning på dessa saker men det har visat sig fungera.

Hjälp att hitta jobb

Bemanningsföretag har verkligen vuxit till sig de senaste åren. Det är ett alldeles utmärkt sätt att komma ut på arbetsmarknaden. Att själv kunna välja sina arbetstider, eller i alla fall vilka veckor man ska jobba, är en klar fördel för många. Samtidigt så har många arbetsgivare idag inte råd att ge alla fast anställning, och då vänder de sig gärna till ett bemanningsföretag för att fylla på med personal. Studentanställningar har blivit vanliga hos många bemanningsföretag. Hör mer om detta i det här inslaget från Sveriges Radio.

Arbetsmarknaden har alltid varit styrd av efterfrågan och tillgång. På vissa orter, som storstäderna, är det vanligtvis lättare att hitta jobb. Men detta betyder inte att man bara ska ge upp när det är nedskärningar eller nedläggningar. Det kanske inte går att hitta ett nytt jobb precis med det samma men genom att vara ihärdig så kan det finnas en lösning precis bakom hörnet. Bemanningsföretag ger en trygghet och inkomst som ofta väl behövs. Det är ett annorlunda sätt att jobba på, och inte alls det samma som en fast anställning. Men för många så kan den extra lönen eller flexibla arbetsupplägget vara mer värt än den trygghet man får med ett permanent jobb.

Nya jobb som passar bättre

Genom att se utanför det vardagliga och uppenbara så kan det ibland vara möjligt att skapa jobb. Ibland kommer det upp kampanjer, som den Aftonbladet anordnade 2009, vilket verkligen öppnade möjligheter för tusentals personer. Allt fler administrationer och företag flyttar nu sina verksamheter till olika delar av landet. Dels är det billigare för dem att hyra eller bygga här, men det skapar också jobbtillfällen där de som mest behövs. Ganska många hittar ett sätt att tjäna pengar på internet, antingen genom sina sajter eller tack vare att ökad kommunikation mellan dem och företaget skapar flera jobbtillfällen.

Det är aldrig lätt att bli av med jobbet. Eller säga upp sig för att prova på något nytt. Men ibland kan förändring vara precis det som behövs. Det kan hjälpa en att växa både som person och som arbetstagare. Med nya erfarenheter och situationer kan man utveckla sig på flera sätt och vis. Allt detta kan i sig vara grunden för en ny karriär, eller ett steg framåt i den riktning man redan valt. Det gäller att våga satsa, att prova på något som kan verka lite skrämmande i början.

Ett bra steg i sin utveckling kan vara att hitta jobb genom ett bemanningsföretag. Dessa är ofta inte lika bindande men minst lika stimulerande som ett så kallat vanligt jobb. Ett steg mot den framtid man önskar för sig själv och sin familj. Eller helt enkelt ett sätt att tjäna pengar.

11 thoughts on “Kampanjer kan ge tusentals nya jobb ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.