EcceAvis Blogg Internet med fiberoptiska nätverk

Internet med fiberoptiska nätverk

I dag har det mesta blivit digitaliserat och mer eller mindre alla behöver internet i vardagen. Det är inte bara för nöjes skull utan internet är nödvändigt för att många skall kunna arbeta och till exempel sköta bankärenden online tillsammans med mycket mer.

196-bredbandDet är nog många som fortfarande minns internets barndom då vi satt och kopplade upp oss och det tutade upptaget i telefonen. Än kan man höra det karaktäristiska ljudet i bakhuvudet. Och det är förmodligen ingen som längtar tillbaka till den tiden. Faktum är att det har hänt extremt mycket på den här fronten på relativt kort tid. Och det är ganska säkert att säga att internet och bredband är här för att stanna.

Utvecklas framåt

I dag är det Svensk Infrastruktur som står bakom projektet att bygga marknadens modernaste infrastruktur när det gäller just bredband, TV och telefoni. Det här företaget är de som bland annat bygger, förvaltar, och sköter om den digitala infrastrukturen i landet så att svenska hushåll kan surfa.

Här finns det kunskap sedan flera år tillbaka inom allt från projektledning till design, schaktningsarbeten och hur det går till när man ska installera fysiska nätverk i olika byggnader och hus. Utvecklingen har som bekant gått i en rasande takt framåt och i dag är infrastrukturen skapad med hjälp av fiberoptiska nätverk. På detta sätt kan informationen sändas lika snabbt som med ljusets hastighet. Här kan du läsa om hur Svensk Infrastrukturs fiberbox fungerar om du är intresserad.

Fördelar med fiberoptik

Det finns som sagt flera olika fördelar med att använda just fiberoptiska nätverk. Bland annat har detta lång livslängd samtidigt som det är säkert för framtiden, miljövänligt och det är dessutom enkelt att bytas ut. Dock håller det i över 50 år så det behöver knappast bytas ut särskilt ofta.

Det här med att bygga digital infrastruktur med fiber betyder helt enkelt att fiberkablar behöver grävas ner under jorden. Genom dessa kablar kommer den digitala signalen att kunna överföras för både telefoni, bredband och TV. Även om det kräver ett visst arbete att få ner kablarna i jorden så kommer det att hålla under en lång tid.

Det låter kanske som om att detta innebär att marken aldrig blir sig lik efteråt men faktum är det knappt kommer att synas. Om du vill läsa med om fiberoptik och digital infrastruktur finns mer information om Svensk Infrastruktur på deras hemsida.