EcceAvis Blogg Fyrbenta jägare måste ge sig

Fyrbenta jägare måste ge sig

En del menar att en grupp människor härstammar från urtidernas jägare. Andra anser att alla har en liten jägare inom sig. Vare sig du tycker om att jaga eller inte så är det ett stort antal personer som trivs bra ute i skog och mark. Vandringar, fiske, jakt, promenader och allt annat du kan göra ute i naturen. Många tycker om att ha med sig en hund. De är gott sällskap och kan även hjälpa till med jakten om de är tränade. 

Men ibland är det hunden själv som blir jagad. Eller som blir attackerad av vilda djur. Nu när naturen kryper allt närmare bebyggelsen så är det inte alls ovanligt med konfrontationer. Något som alla djurägare måste ta med i betraktningen. För du har ansvar för dina djur. De är beroende av att du tar hand om dem på bästa sätt. I gengäld så får du lojalitet och kärlek, i alla fall av husdjuren. 

Ett liv med djur

Det finns få saker som är lika underbart som att ha hund. Andra husdjur gör även de sitt till för att familjen ska bli komplett. Men hundar är speciellt tillgivna och ett gott sällskap. Egentligen så behöver de inte så många särskilda saker för att må bra. En plats att vila på, för det är faktiskt bättre att de sover i egen bädd. Rätt kost och tillräckligt med motion är andra saker som gör att en hund har det bra. Mer fokus på hund, jakt och fiske

För sedan har du alla vilda djur runt omkring dig. I alla fall om du är en person som trivs ute i naturen. Kanske jobbar i skogen eller har gård, men det är inte alltid nödvändigt för att njuta av det vilda livet. Jakt och fiske är sådant som du kan göra på din fritid. En del tillbringar hela sin semester ute på en båt, med fiske och lugna nätter. Det är något alldeles speciellt att vara nära naturen. Vare sig du jagar eller inte så är de vilda djuren fascinerande. 

När det vilda tar över

För inte så länge sedan var vargen fredad i Sverige. Det fanns så få individer kvar att de måste skyddas. Nu har flockarna vuxit till sig, precis som det ska vara. Tyvärr så är det nu ibland husdjuren som är i fara. Det innebär inte att du kan gå ut och skjuta varg när och hur du vill. De är fortfarande fridlysta och skyddsjakt tillåts bara i vissa tillfällen. Genom att kontrollera jakten så hoppas myndigheterna att balansen i naturen ska bibehållas och stärkas. Jakt som skyddar hundarna

Det är klart att en hundägare vars djur blivit attackerad inte är så glad över detta. Hundar blir en del av familjen, även om du använder dem för jakt. Det är inte roligt att förlora en hund som du kanske tränat sedan hen var en liten valp. Men naturen har sitt eget sätt att göra saker och ting. Vargarna ser inte på hunden som en god vän till mannen. För dem är det bara ett annat djur. Därför så är vargjakten också skyddad av staten, för de ser mer på siffror än på vad som sker i verkligheten. 

När de fyrbenta jägarna får konkurrens

Ibland kan du se helt fantastiska saker ute i naturen. Bare en solnedgång blir speciell när du sitter på en klippa ute i havsbandet, eller är slagit upp ditt tält vid en skogstjärn. Men då och då så får du uppleva saker som inte är lika vanliga. En liten inblick i hur naturen fungerar och vad som kan hända när de fyrbenta jägarna kommer igång. Vilda djur som deltar i hundjakt

Järvarna är kända för att vara aggressiva. De är vildsinta och kan döda relativt stora byten. Men även de kan få konkurrens av de majestätiska örnarna, som också är skickliga jägare. Att få se allihop på en och samma gång måste ha varit en upplevelse som personerna sent kommer att glömma. Ofta så ser du bara resultatet av en jakt. Halvt uppätna rester eller en hög med fjädrar och skelett. Att få uppleva själva jakten är inte vardagsmat, även om offret tyvärr var en hund. 

Njuta av livet fullt ut

För de som tycker om att vistas i naturen kan det känna svårt att bo inne i en stad. Men som tur är så är det få ställen i Sverige där du inte har någorlunda nära ut till relativt vilda marker. Om inte annat så kan du köra en timme eller två för att komma fram dit du vill. Andra föredrar att bo mitt ute i skogen eller i alla fall i utkanten av ett samhälle. De vill ha naturen precis inpå hörnet, med allt vad det innebär. Ibland kan det vara nödvändigt att skydda dina hundar från vilda djur. 

Många tycker om att fiska, både i sjöar och ute på havet. Du måste inte ens ha båt för att kunna fånga god fisk, i alla fall om du vet var du ska prova. Det är klart att fiske i Bottenhavet inte är vad det brukade vara, men du kan fortfarande ha roligt medan du försöker fånga fisk. Jakt är ett annat sätt att riktigt lära känna naturen och de djur som befinner dig där. Det är svårt att skjuta något om du inte vet hur de rör sig eller var du kan hitta dem. 

Sedan finns det naturligtvis gott om chanser att bara vistas utomhus. Du måste inte fiska eller jaga för att njuta av livet. En del vill bara sitta på en äng och snusa på blommorna. Tack vare allemansrätten så är det tillåtet, vilket öppnar härliga möjligheter för gemene man. Det är viktigt att respektera naturen och ta hand om den. Den kanske verkar vild men det är ibland lätt att skapa obalans. 

Ekologiska system som fungerar

När det inte fanns några vargar kvar, eller så gott som inga, så skapade det en viss obalans i de ekologiska systemen. Nu när flockarna har vuxit till sig så är det bättre på vissa sätt. Men eftersom bebyggelsen och sättet att leva har utvecklats så är det inte riktigt som förr. Det krävs ibland skyddsjakt för att alla ska kunna samsas om närmiljön. 

Hela tiden så uppmuntras folk att vara försiktiga och tänka på vad de gör. Inte använda för mycket vatten eller fel sorts kemiska medel, för de forslas ut i vattendragen. Och mycket annat som visar att du är medveten om miljön runt omkring dig. Använd den på rätt sätt, njut av livet med dina hundar och familj. Du kanske får se och uppleva fantastiska saker där ute. 

84 thoughts on “Fyrbenta jägare måste ge sig”

  1. Excellent goods from you, man. Ive be aware your stuff previous to and you are just extremely excellent. I really like what youve obtained right here, really like what you are stating and the way in which in which you say it. You make it enjoyable and you continue to take care of to stay it smart. I can not wait to read much more from you. That is really a great web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.