EcceAvis Blogg Europeisk standard för byggen

Europeisk standard för byggen

Det finns många lagar och förordningar som reglerar hur och var man får bygga. Ibland kan de kännas förtryckande, det är så mycket att hålla reda på. Men i det långa loppet så är det ett skydd, när man köper något eller beställer något ska det vara helt säkert att kvaliteten är på topp. Förutom de lagar som finns i landet så har också EU mycket att säga om vilken standard som ska hållas på de olika områdena, och detta är också något som måste följas. Inte bara EU länderna följder den europeiska standarden, utan den brukar också täcka Norge och Turkiet.

Construction Worker Building a House

Det finns flera olika sätt att bygga på och alla har sina egna lagar och regler. Något som verkligen vuxit till sig de senaste åren är att bygga med moduler eller element. I princip så tillverkas huset redan i fabriken, med fönster och dörrar redan på plats. Sedan behöver man bara montera ihop det hela på plats. Hur mycket som ska förtillverkas och hur avancerat det ska vara kan man själv välja, det finns flera olika valmöjligheter.

Bygga på olika sätt

Traditionellt så kan det ta ganska lång tid att bygga ett hus, även ett som inte är så stort. Det kostar pengar och man kan inte heller få någon inkomst från hyror eller försäljning innan huset är färdigt. Om det är en privatperson som bygger så måste familjen betala hyra någon annanstans, eller så har man utgifter för två hus samtidigt. Därför kan allt det som skyndar på bygget vara av intresse och något att se lite närmare på. Man kan gå hit för att läsa mer om fasadelement.

Tänk att kunna sätta upp fasaden på nolltid, täta huset och börja jobba med inredningen? Detta är nu möjligt med hjälp av dessa element. Redan på fabriken så kan de dra in rör där elledningarna ska passera, vilket underlättar och snabbar på den processen. De kan klä in elementen med det material som kunden vill ha, ytterligare en sak som inte behöver göras på plats. Det är alltså uppenbart att det handlar om att bygga snabbt, att bli färdig och kunna använda byggnaden inom kort tid. Ett snabbt bygge kostar mindre pengar, och kostnaden för dessa element är inte alls överdriven. Faktum är att det handlar om en riktig vinnar-situation. Man kan hitta mer information om byggelementer på Timbecos norska sida.

En gemensam norm för alla

Dessa element och andra byggmoduler produceras alla i enlighet med de standard regleringar som finns. De håller både svensk och europeisk standard, vilket gör att man kan lita på det som levereras. För detta är en viktig aspekt med dessa lagar, att man ska veta vad man får. Säkerhet och funktionalitet är viktiga frågor som kan ha stora konsekvenser om de ignoreras. Därför arbetar man ständigt på att få fram normer och standard som alla kan hålla sig till.

Ibland innebär dessa nya regler att det blir lättare med import från andra länder. Bara de håller sig till accepterad standard så går det bra att köpa billigare utomlands. I vissa fall så finns en del produkter bara i utlandet, de har ännu inte börjat produceras i Sverige eller övriga Europa. Idag har hela världen krympt och det är mycket vanligt med import och export mellan olika världsdelar. Många företag har till och med kontor och fabriker i andra länder eftersom det lönar sig rent ekonomiskt. Elektroniktidningen skriver här om europeiska standarder inom ett visst område. Dessa kommer att förändra byggandet av hus, förhoppningsvis på ett positivt sätt.

Bygga för framtiden

Ingen vill ha ett billigt hus som inte är helt säkert och uppfyller den standard som satts. Det finns vissa grundläggande saker som måste finnas med och som bara måste fungera. Utan lagar skulle det bli lätt att fuska, med oanade konsekvenser. Istället kan man nu bygga både snabbt och billigt utan att göra avkall på säkerhet eller kvalitet. Detta är sättet att bygga för framtiden, hus som kommer att stå kvar i flera generationer. Vare sig det handlar om privata hem, kontorskomplex eller hyreshus så kan byggmoduler eller element vara lösningen för många. När det mesta görs redan i fabriken, enligt gällande normer, så är det bara att sätta ihop huset och flytta in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.