EcceAvis Allmänt Därför är det viktigt med bra samarbete kring fibernätet

Därför är det viktigt med bra samarbete kring fibernätet

Alla vill ha en bra internetuppkoppling. Eller i alla fall de flesta. När fibernätet ska utvidgas till privata boendeområden kan det uppstå en viss diskussion. För om inte alla vill ha fiber så kan det hända att du blir utan. De flesta aktörer vill nämligen att minst 80-90 procent av alla berörda ska gå med på förslaget. Det handlar naturligtvis om pengar, för att gräva ner kablar kan vara dyrt. Därför är det viktigt med ett bra samarbete.

Om du bor långt från allmän väg kan det faktiskt bli ganska dyrt att dra dit kabel. En del bolag säger att du kan få kablarna nedlagda om du gräver diket själv. Har du inte utrustning eller möjlighet att göra det själv måste du anlita någon. Men även när bolaget själva gräver och gör allt arbete så brukar det bli ganska dyrt. Det är en av anledningarna till att vissa hushåll väljer att vara utan fiber. Tyvärr drabbar det grannarna ibland som väldigt gärna skulle vilja uppgradera sitt internet.

Att komma igång med fiber

Diskussionen runt fibernätet har pågått en längre tid. Vid det här laget är bra många hushåll uppkopplade. Med tanke på att det gamla kopparnätet kommer att avvecklas så är det en bra ide’. För det är troligt att fiber kommer att vara det första alternativet i en inte allt för avlägsen framtid. Stadsnätsbolaget AB bygger digitala städer.

Det finns alltså flera bra anledningar till att satsa på fibernätet. Med tanke på att de flesta faktiskt vill ha det så har det ibland varit lättare att diskutera fram bra lösningar. Det är inte alltid du kan välja vad som sker, utan om majoriteten vinner så måste du betala. Men som alla andra investeringar så höjer det värdet på huset. När du ska sälja kommer en av de första sakerna de frågar om vara ifall det finns fiber dragit. Stadsnätsbolaget AB, om vikten av att alla ska få smart fiber kan du läsa på.

Beroende av optiska kablar

Internet är ett faktum i dagens samhälle. Så gott som allting är beroende av att du är uppkopplad. Nästan alla har en mobiltelefon, dator och andra enheter som de använder för att gå online. Men inte bara för personligt bruk, även om det är utspritt. De flesta företag är beroende av internet. Listan blir bara längre för var dag som går av funktioner i samhället som behöver en uppkoppling. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om hur många vill ha besked om fibernät.

Och det räcker inte med vilken uppkoppling som helst. För internet har funnits länge, men dagens sätt att använda det är annorlunda. Vad som krävs idag är en uppkoppling som är snabb och effektiv. Dagens filer och arbetsmetoder klarar inte av långsamma uppkopplingar. Det är stora mängder data som ska överföras, och det med en gång. Därför är fibernätet en lösning som många har välkomnat. För det tillåter dem att verkligen utnyttja de möjligheter som finns via internet.

Inte bara en fråga om internet

Men fibernätet kan ge dig så mycket mer än bara en bra internetuppkoppling. Helt klart så är nog det vad folk är mest intresserade av. Men med fiber så kan så gott som alla kommunikation förbättra. Bara en sådan sak som att se på TV. Du kan använda din fiberuppkoppling till att se på filmer och andra TV-program. Vad du då får är en perfekt bild med bra ljud. Inga störningar eller förseningar. Med andra ord kan du bara sitta där och slappna av.

Du kan också använda fibernätet till att ringa. Telefoni, TV och internet är det stora sakerna som du får i ditt paket. Eftersom det är sådant som alla använder sig av, mer eller mindre, så förstår man varför diskussionen kring fiber har gått på rundvarv. Sydöstran skriver i en artikel om vad som kan ske då samarbetet kring stadsnätet inte fungerar som det ska.

När fibernätet väl är inkopplat brukar du ha flera valmöjligheter. För det finns ett antal leverantörer att välja mellan, som alla har olika tjänster och erbjudanden. Se vem som kan ge dig det bästa paketet, enligt hur du brukar internet eller telefoni. Men var också försiktig med det finstilta. Ibland har de lång bindningstid och då kan det bli svårt för dig att byta om något bättre kommer upp.

Samarbeta om fibernätet

Målet är att alla hushåll i Sverige ska få en chans att koppla upp sig mot fibernätet. När du bor lite avsides till kan det ta tid och kosta pengar, men det kan vara värt alla ansträngningar. För verksamheter runt om i landet har det lett till ett ordentligt lyft. Utan internet stannar Sverige, eller hela världen. Därför gäller det att investera i de bästa lösningarna för att kunna utnyttja det som finns maximalt. Genom att samarbeta om fibernätet har många kommit långt.

1 thought on “Därför är det viktigt med bra samarbete kring fibernätet”

  1. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email.
    I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
    Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

Leave a Reply

Your email address will not be published.