EcceAvis Allmänt Julmarknader som markerar högtiden

Julmarknader som markerar högtiden

Julen är en favorithögtid för många människor runt om i världen. I Sverige firar vi julen under hela december. Många besöker julmarknader för att känna den högtidliga stämningen. Det är också ett bra tillfälle för att inhandla de nästintill obligatoriska julklapparna.

Inredningen i våra hem förändras i december. Vi tar bort prydnadsattiraljer för att istället ta fram dekorationer i en mysig röd kulör. När granen är på plats känner vi oss redo för den mycket viktiga julhelgen. Kanske är det dags att förnya ditt eget hem och köpa lite nya dekorationer? Sök gärna på Heminredning online

Marknader att besöka på landsbygden

Storstäderna i vårt avlånga land brukar i regel erbjuda de bästa nöjesaktiviteterna. När det gäller julmarknader är dock landsbygden med och konkurrerar på allvar. 

  • I Fjärås finns det ett anrikt slott som anordnar marknader varje år i december. De erbjuder en rad olika aktiviteter, inte minst för barnen. Slottet är noggrant dekorerat för att du ska komma i rätt sinnesstämning. 
  • Även Nykvarn anordnar marknad på Taxinge Slott. Här finns det emellertid ett lite större fokus på handel. Det finns nämligen en rad olika handelsbodar som erbjuder allt som hör julen till. Som besökare kan du också ta tillfälle i akt att äta ditt första julbord. Slottet är känt för att kunna erbjuda bra mat.
  • Växjö har en stor marknad som börjar i mitten av november. Man lägger ett stort fokus på dekorationer och ljus. Det finns levande ljus runt hela marknadsområdet. Även här kan du ta tillfället i akt för att köpa de första paketen. Utbudet inkluderar nästan 200 handelsbodar.
  • Östersund tar julen på allvar. Detta visar man bland annat genom stadens marknad som äger rum varje år i december. Hela staden lyser upp under den här perioden, inte minst på grund av det stora antalet besökare. Här kan du köpa något i handelsbodarna, låta barnen träffa tomten eller helt enkelt bara njuta av stämningen. 
  • Kolmården i Östergötland kanske främst är känt för sina djur och sina familjeaktiviteter. I december byter hela anläggningen skepnad. Röda dekorationer och levande ljus präglar hela området. Det finns massvis av roliga aktiviteter och ifall du har barn kan du välja att övernatta. En övernattning skulle nog med stor sannolikhet innebära minnen som barnen sent glömmer. 

Storstädernas utbud

Storstäderna har som vi redan har nämnt ofta ett rikt nöjesutbud året runt. Liseberg och Gröna Lund är två nöjesparker som lockar ett stort antal besökare under sommarmånaderna. När julen kommer vaknar dock nöjesparkerna till liv igen. Nöjesparkernas miljö och utbud lämpar sig mycket väl för röda dekorationer och aktiviteter för barnen.

  • Sveriges Radio skriver om hur alla gillar julpynt. Detta är något som Liseberg personifierar. Deras julmarknad erbjuder egentligen allt du kan tänka dig. Det stora antalet marschaller lyser upp hela parken och det finns flera magnifika granar. Utbudet av handel är stort och du kan som besökare hitta det allra mesta. I anslutning till detta har flera nöjesattraktioner öppet för barnen. Att besöka Liseberg i december kan vara värt en lång resa och en övernattning på hotell.
  • Gröna Lund har i sin tur en lite mer begränsad öppningsyta under deras julmarknad. Detta gör dock inte så mycket med tanke på att parken är belägen med en perfekt utsikt över vattnet och Stockholms innerstad. Här kan du äta ditt första julbord, som sägs ha ett matutbud som få kan konkurrera med. Det finns även roliga aktiviteter. Tilläggas bör dock att dessa aktiviteter kanske främst lämpar sig för vuxna. 
  • Malmö anordnar en marknad på Gustav Adolfs torg varje år mellan november och december. Marknaden har ett klassiskt utbud, som inte minst inkluderar många olika handelsbodar och lyxig julmat. Även här upplevs stadsdelen som mer levande på grund av det stora antalet ljus. Det brukar i regel finnas lite karuseller och givetvis en magnifik gran.

Komma i rätt julstämning

Du kanske frågar dig Varför du bör gå på julmarknad? Svaret är rätt enkelt. Du går på en marknad för att komma i rätt julstämning. Ibland känns det som att vi lever i en tid där vi tar högtiderna för givet. Vi upplever det mest som en tid där vi har rätt till betald semester. Av den anledningen vill vi inte heller lägga alltför mycket tid på dekorationer och dylikt.

Julen är dock en tid för eftertanke och ett tillfälle till att umgås med sina nära och kära. Vi bör påminna oss om vårt lands traditioner och vart vi kommer ifrån. Julen var förr i tiden en kristen högtid som vi firade på grund av vår religion. Idag behöver vi inte känna någon närhet till varken gud eller religion. 

Vi bör dock visa tacksam för det vi har. Sverige har ett fantastiskt välfärdssystem. Våra unga har även fantastiska möjligheter att lyckas i livet. Låt julen vara en tid där du påminner dig själv om hur bra vi har det.