Menu

asddas

Chansen att flytta till andra länder

0 Comment

Du kan lära dig mycket genom att resa. Möta nya kulturer och se hur andra gör. Till och med inom ditt eget land kan skillnaden mellan norr och söder vara stor. Glesbygden och storstäderna är också olika även om språket är det samma. Men att faktiskt flytta och bo på annan ort är en helt annan sak. Du kan komma närmare lokalbefolkningen och berika ditt liv. Många flyttar dock av andra anledningar.

Det kan vara ett jobb som lockar. Inte bara människor från fattigare länder flyttar på sig för att jobba. Även andra kan känna att det är ett steg uppåt i karriären, eller en möjlighet att tjäna mer pengar. Den tråkiga migrationen beror naturligtvis på konflikter. De stackars familjerna får ofta flytta till nya länder mer än en gång innan de hittar en permanent lösning. Först då orkar de satsa på språk och integration. 

Inte så lätt att flytta

Det tar en hel del energi i anspråk att flytta, även om du bara ska till en annan stadsdel. För de flesta har en förmåga att samla på sig många saker. Om det är en familj så kanske det blir fyra, fem stycken som har sina samlingar. För att inte glömma alla saker till hunden. Så det är inte så konstigt om flytt kommer högt upp på listan över saker som gör folk stressade. 

Konsten är att anlita någon annan att göra en del av uppgifterna. Lika som bär flyttstädar, vilket ger dig mer ork till annat. Städningen är ofta en stor och jobbig del av flytten. För den måste göras när huset är tomt, och du är som allra tröttast. Bra mycket bättre att låta någon annan sköta den, snabbt och effektivt. 

Du kan faktiskt leja någon att göra det mesta. Framför allt är det själva flyttdagen som du behöver allra mest hjälp. Det är ganska vanligt att börja packa lite tidigare. Mycket kan ju läggas ner långt innan flyttlasset åker iväg. Ofta kan du hyra eller köpa kartonger av flyttfirman, samt allt material som behövs för att skydda dina saker. De kan även ge dig goda råd om hur du ska planlägga packningen så att allting löper smidigare. De fixar med flytten så du slipper all stress. 

Vart går flytten?

En flytt kan verkligen förändra ditt liv. Men det kan också vara lite svårt, speciellt om färden går till utlandet. Även om du flyttar för att du vill göra det själv så hamnar du i flera nya och kanske skrämmande situationer. Språket är en sak. Kommer du från det enda land i världen som pratar svenska så är risken stor att du måste lära dig ett nytt språk. Det är inte alla som kan engelska. Och det är ganska roligt att kunna prata med folk, gå i affärerna och göra allting annat som är en del av vardagen. En del får hjälp att flytta till ett nytt land. 

Samtidigt som allt det här kan vara krångligt så är det också det som gör det lite roligare. När du håller på och lär dig ett nytt språk finns det många tillfällen då du kan skratta åt dig själv tillsammans med folk runt omkring dig. Ofta så uppskattar de att du gör en ansträngning att lära känna deras land och kultur. Ibland så räcker det med lite för att få kontakt med människor och påbörja en vänskap. 

Många flyttar även utomlands för att plugga, och då är det kanske lite annorlunda. Det är klart att du måste kämpa med språket, såvida du inte väljer en engelsktalande utbildning. Men när du har en fast punkt på orten så blir det lättare att komma igång. Du kanske bor på campus, har klasskamrater med liknande intressen, och så vidare. Det räcker med ett läsår eller ännu mindre för att du ska lära dig för livet. 

Hur flytten påverkar dig

Ibland kan en flytt vara negativ. Du kanske har blivit ensamstående och behöver något mindre. Som redan nämnts så är det inte alltid så lätt för flyktingar av olika slag. Men även om du flyttar till drömhuset eller har längtat efter förändringen under lång tid så kan det vara jobbigt. Det är så mycket som ska göras och du får inte glömma någonting. Som tur är har antalet flyttfirmor ökat avsevärt så det blivit både lättare och billigare att få hjälp. 

Framför allt så är en del läkare rädda för de psykiska påfrestningar som ofrivillig flytt kan ha på en person. I Sverige har det forskats mycket runt hur just barnen reagerar på avslag om uppehållstillstånd. Det är inga lätta beslut som ska fattas. Sveriges Television berättar om barn som flyttar ofta. När du är ung så behöver du mer stabilitet. Det har många av dessa aldrig upplevt innan de kommer till Sverige. Så tanken är att de här ska finna en trygg hamn och kunna landa i livet. 

Det är inte alltid lätt att flytta

Det finns alltså flera bra anledningar att flytta utomlands. Men även en del nackdelar som det är bra att tänka på när du planerar. Det är inte så lätt att vara långt bort från familj och vänner. Fast det beror ju på vart du flyttar. Avståndet mellan Östersund och Stockholm är lika långt som från Stockholm till Oslo. Så även när du bor i samma land kan det vara lite längre bort än ett stenkast. 

Språket kan som sagt vara en tröskel, i vissa länder mer än i andra. Flera japanska universitet tillåter utländska studenter att plugga på engelska eftersom japanska anses vara mycket svårt att lära sig. Men språket är också nyckeln till att komma kulturen nära. Att förstå saker som ligger under ytan. Vilket leder in på fördelarna. 

Fördelar med att bo någon annanstans

Att lära känna en ny kultur inkluderar mat och dryck, musik och seder, samt alla de där små detaljerna som du inte ser till en början. Bara maten är ett kapitel för sig. Det är klart att du kan uppleva det även när du kommer dit på semester. Men när du börjar få vänner och blir hembjuden till mammas söndagslunch så inser du vad du missat hittills. Till och med i grannländerna så är kulturen ganska annorlunda.

En del seder är lätta att ta till sig. I många länder är det vanligt att vara gästfri och generös, till exempel. Men det finns också en del vanor som du kanske reagerar på, som hur man kör bil i vissa städer. Flytten kan berika ditt liv om du väljer vilka seder du ska anamma och vilka du nog helst lämnar därhän. Men du kan alltid lära dig mer om andra, vilket i sig självt är en fördel.